Annonse
15:54 - 16. juli 2018

En stripe bråk

Sunset Strip er hovedpulsåren gjennom Guns n’ Roses paradisby. En gate som har satt sine dype merker på rockehistoriens underarmer. På torsdag kommer sirkuset til Oslo.

I 1985 poserte medlemmene i Guns N' Roses på Stardust Ballroom på Sunset Strip. På torsdag spiller de på Valle Hovin. Foto: Jack Lue / Michael Ochs Archives / Getty Images
Annonse

 «Radio FREE 102.3 KJLH Los Angeles» formaner den basstunge stemmen på bilanlegget i et hurtig, profesjonelt leie. «Kindness, Joy, Love & Happiness» står det på radiodisplayet. Ordene Stevie Wonder knyttet til bokstavene KJLH da han kjøpte radiokanalen i 1979. Som i en nøye regissert film serveres det Steely Dan over eteren (og dette er helt sant): «Drive west on Sunset to the sea / Turn that jungle music down». Sunset Boulevard kommer brått på etter avkjøringen fra 101 Hollywood Freeway. Velkommen til jungelen.

I 1966, lenge før Google Earth, laget pop-kunstneren Ed Ruscha fotoboken med den sannferdige tittelen Every Building on the Sunset Strip. Sidene brettet seg ut som et langt trekkspill, med sammenklistrede fotografier av et stykke mytisk veistrekke.

To komma fire kilometer stripe, fra Crescent Heights Boulevard i øst til Sierra Drive i vest. Fylt av palmer, blinkende neon, billboards og ugjestmilde fasader. Smultringsjapper, akutt-tannleger, renserier, temarestauranter og (nå nedlagte) musikkbutikker. Liquor, sex, live music og valet parking loves det. Som en diva stjeler Sunset Boulevard det siste, gylne sollyset før gatens kunstige belysning trer frem og klatter på den et tykt, glossy lag sminke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse