00:00 - 20. juli 2018

En kulerund finger til det etablerte

En magasinserie, i en utstilling, i et flipperspill.

Flipperentusiaster tidlig på 70-tallet i et fotografi tiltenkt The Situationist Times #7. Foto: Hans Brinkman

Det beste du kan gjøre for å få tak på utstillingen The Situationist Times: Same Player Shoots Again, som står i kunstbokhandelen Torpedos nye prosjektrom i Bjørvika i Oslo, er å ta deg et par runder med flipperspillet i utstillingen. Tenk med kroppen og slipp deg fri, for selv om volumet er høyt, gjør spillet deg mottagelig. Det åpner materialet og frigjør tankene i utstillingen. Ta plass og skyt igjen.

Midt i smørøyet. The Situationist Times var en magasinserie som utkom i seks nummer fra 1962 til 1967, laget av den nederlandske kunstneren Jacqueline de Jong (f. 1939). Magasinserien hadde sitt utspring i Den situasjonistiske internasjonale, en gruppering av venstreorienterte kunstnere, forfattere og tenkere med hovedsete i Paris. De var antiautoritære, antikapitalistiske og anti-borgerlige, og dro tunge veksler på mellomkrigstidens avantgardebevegelser, særlig surrealismen.

De Jong var bare et par og tyve år på begynnelsen av 1960-tallet, og befant seg midt i det situasjonistiske smørøyet, ikke minst gjennom sitt forhold til den 25 år eldre danske kunstneren Asger Jorn, en av bevegelsens grunnleggere. Før de Jong rakk å lage ferdig det første nummeret av The Situationist Times (en engelsk og flerspråklig versjon av det franske situasjonistmagasinet Internationale situationniste), ble hun imidlertid enten kastet ut av bevegelsen, eller hun forlot den i protest – på dette punktet er kunsthistorien ennå ikke helt ferdig skrevet.

Annonse