Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Dansefeberen i Strasbourg

Foto: Rheinisches Bildarchiv Köln
Annonse

14. juli er det 500 år siden starten på den store dansefeberen i Strasbourg. Hundrevis av kvinner og menn danset i dagevis, mot sin vilje, i bakende sommerhete, til de falt utmattet til bakken. Ingen vet helt hvorfor, eller hvor mange som døde, men tilsvarende utbrudd fant sted i andre byer i årene som fulgte. I ettertid har tvangsdansingen gitt navnet sanktveitsdans til ukontrollerte spasmer og rykninger, siden 14. juli var festdagen til St. Veit (eller Vitus). Som vi ser av denne svabiske skulpturen fra andre halvdel av 1400-tallet, var han en fyr som holdt hodet kaldt selv når det kokte rundt ham.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse