Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Bugges verdensrom

Den kommer hjem, den kommer hjem. Jazzen kommer hjem.

Annonse

På regnværsdager liker jeg fra tid til annen å tenke på det lille, morsomme faktumet at en purung Bugge Wesseltoft, en gang på slutten av 70-tallet, spilte punkrock med undergrunns-legendene «Kula» og «Olpern» i Skiens-gruppen Kontrapønk. Hva vet jeg? Kanskje hadde han langt hår, kanskje hadde han frakk eller til og med skinnbukser? Uansett: Kontrapønk ble aldri like kjente som bysgruppen Øresus, men antagelig sådde bandmedlemskapet noen musikalske frø i den talentfulle pianisten som vi andre kan høste godt av nå, veldig mange år senere.

Jeg skjønte aldri helt oppstusset rundt Wesseltofts blanding av jazz og elektronika da den sveipet over inn- og utland på 90-tallet. Navnet New Conception of Jazz var i overkant breialt, syntes jeg, og klubbene denne tidsriktige hybriden strømmet ut fra, Kristiania, Skansen og Jazid, var jeg enda ikke gammel nok til å komme inn på. Det var noe så himla 90-tallsk over det hele. Fonter, innpakningsdesign og alt. Først mange år etter, i forbindelse med den sympatiske gjenopplivingen av prosjektet i 2016, slo det meg hvilken visjonær tanke det hele hvilte på, og hvordan musikken fortsetter å løpe i historiens sykliske hamsterhjul. Elektronikken er tilbake i jazzen for fullt. Og omvendt.

Tradisjonen tro. At Bugge Wesseltoft og Prins Thomas har slått pjaltene sammen kommer ikke som en stor overraskelse, men er likefullt gledelig. Sistnevnte har vært de siste årene vært en ustoppelig kilde til ambient, minimalistisk spacedisko i grenselandet mellom klubbgulv og hodetelefoner i mørket, både som produsent/artist/DJ og plateselskapssjef for Full Pupp. Det framifrå jam-albumet Square One med Bjørn Torske, et av fjorårets virkelige smyger-album, vitnet også om at han hadde børstet støv av de analoge instrumentene, som i en periode var stuet bort for et mer renskårent, elektronisk lydbilde. Bugge Wesseltoft & Prins Thomas er en storsatsing i så måte.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse