00:00 - 08. juni 2018

West på villspor

Kanye West er i krise, og han omfavner den.

Det lyder ikke proft, men snarere som en slags karaoke, mener anmelderen. Foto: Cassandra Hannagan / WireImage / Getty Images

Det finnes heldigvis én god låt på Kanye Wests nye, syv spor lange album ye, hans svakeste så langt i karrieren. Til gjengjeld er den låten noe av et monster. «Ghost Town» åpner med et obskurt sample der gospelsangeren Shirley Ann Lee synger om forløsningen som en dag skal komme: «Some day I’ll wear a starry crown,» lengter hun, med henvisning til Johannes’ åpenbaring. Et nytt sample sparkes i gang, denne gang en opp-pitchet versjon av Chicano-soulgruppen The Royal Jesters «Take Me For A Little While». John Legend kommer inn, fablende om at han en dag endelig skal finne hvile. Men så setter tunge rockegitarer inn, og diksjonen hans faller fra hverandre mens han babler om å røyke marihuana og å gjøre alt han vil gjøre. Kid Cudi synger to linjer fra «Take Me For A Little While»: «I’ve been tryin’ to make you love me / But everything I try just takes you further from me».

Allerede her er de fleste av yes viktigste motiver i spill. Lengselen etter kjærlighet og avstanden det nakne begjæret forårsaker. Følelsen av å ha presset seg selv like til en grense der man kollapser og alle ens drømmer slår over i noe patetisk og stygt. Men også en fornemmelse av at det aller viktigste kanskje likevel fortsatt er intakt, spilt ut gjennom de gamle soulsamplenes aura av higende, ubevoktet uskyld.

Uten filter. Så er Kanye der: «Sometimes I take all the shine / Talk like I drank all the wine», rapper han: «Years ahead but way behind» Det lyder ikke proft, snarere som en slags karaoke. Innimellom nærmest mumler han frem linjene sine. Men det er det eneste øyeblikket på albumet der hovedpersonen høres ut som om han har hodet over vannet og ser og tenker noenlunde klart. Altfor ofte ellers virker han nummen, uten evne til å forstå hvordan menneskene han vil provosere er skrudd sammen eller hva de vil reagere på, og uten følelse for samspillet mellom beaten og rytmen i ordene han fremfører. «This not what we had in mind / But maybe some day», synger West, og det er nærmeste han kommer en innrømmelse av at dette neppe er noe blivende sted.

Annonse