Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Vestlige verdier

I Joern Utkilens forfriskende absurde satire Vann over ild kjører et velholdent, selvtilfreds og trygghetsfokusert samfunn moped mot undergangen.

Mangfoldig typegalleri: Joern Utkilen har omskapt et sandtak i Vest-Agder til en liten westernby. Fra venstre: Ole Johan Skjelbred-Knutsen, Cato Skimten Storengen, Jørgen Foss og Bjørn Eie. Foto: Produksjonsselskapet Ape & Bjørn
Annonse

Westernuniverset kan skape treffende analogier for mangt og mye: enten det er heksejakt på kommunister (High Noon), lengselen vekk fra etterkrigstidens klamme snusfornuft (The Wild Bunch) eller den økende lovløsheten i en globalisert verden (No Country for Old Men). Men er den også egnet til å gi et fruktbart bilde på Norge i dag?

Den ytterst særegne norske filmskaperen Joern Utkilen gjør et helhjertet og oppfinnsomt forsøk med spillefilmdebuten Vann over ild, der et stort sandtak et sted i Vest-Agder er gjort om til en liten westernby, komplett med saloon, butikk, sheriff og kirke. Det er et slags gullgraversamfunn, bare at den lokale gruven utvinner røde plastperler i stedet for edle metaller, husene er gamle campingvogner, hestene er mopeder og cowboyhattene tilpasset for å kunne huse en klumpete hjelm. Det er et sted der ingen lenger orker å tømme søppel eller jobbe i gruvene. I stedet kjører de knallerter på måfå og kaster steiner i vannet.

Med smil og øks. Har den råvarebaserte norske økonomien med sine tilhørende enorme inntekter, omskapt det norske folket til kravstore og tafatte rentenister? I sin bok Petromania (2009) besøkte Simen Sætre oljeproduserende land vi ikke nødvendigvis ønsker å sammenligne oss med, for å finne likheter med vår egen virkelighet. Et gjennomgående funn var befolkningens stigende avhengighet til staten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse