00:00 - 29. juni 2018

– For vanlige folk er krisen konstant

De ansvarlige for finanskrisen har sluppet altfor billig unna, mener den spanske kunstneren Santiago Sierra. Derfor hevner han seg på vanlige folks vegne.

Omdiskutert: I februar ble Santiago Sierras verk med bilder av det han mener er politiske fanger i dagens Spania, fjernet fra en stor kunstmesse i Madrid. Blant fangene på fotografiene finner man to katalanske sepratistledere. Foto: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

I 2010 var det ingen som kunne nekte for at den globale finanskrisen hadde nådd Spania. Arbeidsledigheten hadde mer enn doblet seg siden boligboblen sprakk i 2008, og med rekordhøye 4,6 millioner spanjoler uten jobb, og et stadig voksende budsjettunderskudd, måtte daværende statsminister José Luís Rodríguez Zapatero motvillig innrømme at også Spania var i trøbbel. Zapatero, som ledet arbeiderpartiet, presenterte en kuttpakke på 15 milliarder euro i mai 2010. Pakken inneholdt kutt i lønningene til offentlig ansatte, pensjon, barnevelferd og eldreomsorg, og skulle utløse massive protester.

Samme år ble den spanske kunstneren Santiago Sierra tildelt den nasjonale prisen for billedkunst. Prisen deles ut av kulturdepartementet, kommer med 30 000 euro og er den høyeste utmerkelsen du kan få i spansk kunstliv. Sierra avslo prisen i et åpent brev til Zapateros regjering, som den første i utmerkelsens historie. I brevet sto det at han ikke ville motta en pris fra en stat som «gladelig gir offentlige penger til bankene, og som målrettet demonterer velferdsstaten til fordel for en lokal og internasjonal minoritet».

– Regjeringen bruker priser som denne til å legitimere seg selv, og det i en tid der det er ekstra vanskelig. De gir penger sånn at kunstneren ser seg nødt til å stille opp på tv og ta dem i hånden. Det ville jeg ikke være med på, sier Sierra til Morgenbladet.

Annonse