00:00 - 22. juni 2018

Ut av skallet

– Hver dag i livet før jeg kom hit, måtte jeg dekke meg med en annen, sier den norsk-sudanske kunstneren Ahmed Umar. 

Krysninger: Ahmed Umar har sydd seg selv en ny folkedrakt med elementer fra hallingbunaden og en historisk drakt fra mahdistene, en sudansk opposisjonsgruppe fra kolonitiden.

Avdeling Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo har noen av de største brenneovnene for keramikk i verden, og anerkjente kunstnere fra hele kloden kommer hit for å se og bruke fasilitetene. For noen år siden lå det en 235 centimeter lang okse i keramikk i skolens foaje. Det er et stort stykke keramikk. 

Selv om formen var abstrahert, var det lett å se at det var en okse. Den lå krøket sammen med hodet skjult, og den var så mager at ribben og bekken stakk ut av kroppen. To voldsomme horn som buet seg mot taket, viste at det var snakk om en okse av Ankole-Watusi-rasen, som hovedsakelig hører hjemme i Sentral-Afrika. Over ryggen på den rant det noe seigt og rødt som kunne være blod. På en side kunne det se ut som om den var såret og hadde falt sammen, på en annen side kunne det være den samlet krefter til å reise seg opp og kjempe videre. Tittelen på dyret var Thawr, arabisk okse-revolusjon, og studenten bak verket het Ahmed Umar. Tittelen Thawr på arabisk har to betydninger: I hankjønnsform betyr det «okse», og i hunkjønnsform «revolusjon».

Umar er opprinnelig fra Sudan og kom til Norge i 2008. I 2012 sto han frem som åpen homofil i programmet Migrapolis på NRK. Hans identitet som homofil, som nordsudansk, etter hvert som norsk-sudansk, det at han har vokst opp i en sterkt religiøs muslimsk familie, hans interesser for mote, klær, smykker og drakter, tradisjoner og språk, er integrerte deler av hans kunstneriske uttrykk. Da Umar feiret sitt norske statsborgerskap i Oslo rådhus tidligere i år, hadde han selv sydd en ny folkedrakt – en drakt fra den historiske politiske opposisjonsgruppen Mahdist-Sudan fra kolonitiden, satt sammen med hallingbunaden.

Annonse