Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Uklassifiserbart beist

Tv-serien Oslo Zoo vipper mellom filmatiske ambisjoner og tidstypisk sketsjhumor.

Uber-antropolog: Den arbeidsledige sosialantropologen Amir (Amir Asgharnejad) begynner å arbeide som Uber-sjåfør, men forteller samboeren at han har fått jobb på Blindern. Forviklinger følger. Foto: NRK
Annonse

På dette punktet i den post-lineære tv-æraen – eller strømmetjenestenes tidsalder, om man vil – er to nye standardformater for fiksjonsserier i ferd med å utkrystallisere seg: På den ene siden har man serier som utporsjoneres i små doser på daglig basis sammen med ekstramateriale som utvider fiksjonsuniverset, og som er designet for å bli en del av publikums daglige rutine på samme måte som sosiale medier. På den andre har man serier som er delt opp i et antall episoder av mer konvensjonell lengde, som får premiere samtidig, og som i praksis er laget for å sees i løpet av én kveld.

Julie Andems Skam var et pionerarbeid innen førstnevnte format, mens Øystein Karlsen og Kristopher Schaus En natt er blant de mest rendyrkede eksemplene på sistnevnte. Det samme gjelder statskanalens nye dramakomedie Oslo Zoo, som er delt opp i åtte episoder med en samlet spilletid på snaue to timer. Her følger vi den nyutdannede og arbeidsledige sosialantropologen Amir (Amir Asgharnejad) som begynner å arbeide som Uber-sjåfør, men forteller samboeren Charlotte (Eline Grødal) at han har fått jobb på Blindern. Forviklinger følger, naturlig nok.

Dårlig skuespiller. Kundene og historiene som ramler inn i den gamle Mercedesen Amir har tyvlånt av sine foreldre, plasserer Oslo Zoo et sted mellom Jim Jarmuschs taxiepos Night on Earth (1991) og HBO-serien High Maintenance (2016–). Der sistnevnte bruker sin navnløse gjennomgangsfigur som bindevev mellom det som i utgangspunktet er frittstående kortfilmer, forsvinner imidlertid Amir sjelden fra skjermen, og det lille serien forplikter seg til av drama, er forbeholdt forholdet mellom ham og kjæresten.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse