Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Trist pike

Emilie Nicolas har betalt gjelden før sitt album nummer to, men holder i hvert fall denne lytteren som emosjonelt gissel.

Intens: Emilie Nicolas lager moderne popmusikk på skyhøyt nivå. Foto: Pernille Sandberg
Annonse

Dagen startet som den skulle. Utenfor vinduet var solen i ferd med å vende tilbake etter en natts regnskur og soulsangeren Betty Harris hadde inntatt anlegget i stuen. «I’ve paid an awful, awful, awful lotta dues to get you,» sang hun med raspete stemme. Om mannfolk-idioter, om seksuell frustrasjon og livets endeløse feilvalg. Med den sagnomsuste pianisten og produsenten Allen Toussaint lurende i bakgrunnen, makter «What’d I Do Wrong?» fra 1966 å være et sårt og sinna, men samtidig oppløftende stykke deep soul, like virkningsfull femti år senere.

Tilfeldighetene skulle ha det til at det var Emilie Nicolas etterlengtede albumoppfølger til brakdebuten Like I’m a Warrior fra 2014 som sto på menyen denne dagen. Grei skuring, skulle en kanskje tro. Skrive litt om sykdommen, om comebacket, om det stadig økende antall artister som har fulgt i hennes fotspor. Plusse på noen blomstrete fraser om gedigen stemmeprakt og svulstige lydbilder. Åtte timer senere befinner jeg meg utmattet i en turkis kontorstol uten ett ord på blokken. Tømt for energi og dyster til sinns. Livskraften, servert til frokost av Betty Harris, var borte for solen der ute.

40–60. Det hviler en seig, mørk sky over Tranquille Emile. En følelse av stor, eksistensiell ensomhet. De elleve låtene er kantete og vonde å svelge. Ikke fordi de er vanskelig tilgjengelige eller dårlig laget, men fordi de inneholder en emosjonell intensitet som skraper som sandpapir i bakhodet. Et blekt bilde av kjærligheten, fremtiden, ja, livet selv. «With love comes death / With hopes come threats / God Damn,» messer hun. «The future so bright / I’ve got to look out.» Gud bedre.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.