00:00 - 01. juni 2018

Tilbake til arkitekturverket

Årets biennale i Venezia viser hva arkitekter faktisk kan få til.

På catwalken: Modell av Jensen & Skodvins «Protective roof over Moya Spring water source» fra 2015.

Veneziabiennalen forsøker å formulere tidsånden og å foreslå hva arkitektur er og hva den kan gjøre, her og nå. Nye kunstneriske ledere falbyr sin verdensanskuelse og sine idealer i polemisk dialog med forgjengerne. For fire år siden kuraterte Rem Koolhaas Fundamentals, en manifestasjon som ble oppfattet som dystopisk ettersom den pekte mot alle de kreftene arkitekter ikke rår over, og som dikterer bygninger og byer verden over. For to år siden svarte Alejandro Aravena med en mer optimistisk demonstrasjon av hva arkitekter kan og bør gjøre i en verden i krise.

Selv tenkte jeg sist at det er i hvert fall én ting arkitekter kan som ingen andre kan, og som de nok er bedre rustet til enn å redde verden, og det er å lage arkitektur – og i heldige øyeblikk, god arkitektur. I Koolhaas’ biennale virket singulære mesterverk irrelevante; i Aravenas nærmest umoralske. I år tar Yvonne Farrell og Shelley McNamara ved Dublin-kontoret Grafton den fremragende arkitekturen tilbake til Venezia. Under det vage mottoet Freespace har de laget en utstilling som ikke er beklemt av skjønnhet, styrke eller originalitet, og som i sin vaghet innebærer en frihet i seg selv.

Tillit til publikum. Til den første arkitekturbiennalen i 1980 ble Arsenale, Venezias gamle verft, tatt i bruk i tillegg til biennaleparken Giardini. Corderie, en kolossal rekke av rom der repslagere i århundrer produserte rep og kabler, er fremdeles sjefkuratorenes domene, mens stadig nye rom i Arsenale brukes som nasjonale paviljonger. Ved inngangen brøyter man seg nå gjennom et forheng av tykke, tunge rep for å entre det første rommet. Der Aravena resirkulerte 100 tonn skrapjern og gipsplater fra tidligere utstillinger, er rommet nå urørt, med gamle venetianske kart og maritime trykk i store, flyktige projeksjoner mot veggene. Det fysiske tauverket og de immaterielle bildene minner om bygningens opprinnelige bruk.

Annonse