Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Solid og lovende

Trygge og overraskende verk blandes i den første utstillingen basert på Nicolai Tangens kunstsamling, som later til å ha en kvalitet fullt verdig et nytt museum.

Hilmar Fredriksen gjentok sin berømte Vinkelperformance (1980) på utstillingsåpningen – en stakkato dans med linjalverktøyet vinkelhake. Foto: Hans Nøstdahl
Annonse

I hvert av rommene på utstillingen Eklipse står en skulptur av Arnold Haukeland. De er laget i stål og malt i knallfarger – rødt, blått og gult. På tross av det harde materialet gir de et mykt og organisk inntrykk, med smale metallspiler som slynger seg oppover i luften, lik sjøgress eller vekster i vind. Omkring dem henger billedkunst av høy kvalitet – maleri og grafikk, men også noe fotografi, samt et enslig videoverk.

Direktør Harald Solberg ved Bomuldsfabriken i Arendal har fått velge fritt fra finansmannen Nicolai Tangens kunstsamling, som det har vært knyttet stor nysgjerrighet til. Tangen vil donere den til Sørlandets Kunstmuseum, men bare under forutsetning av at byens kornsilo bygges om til et spektakulært kunstmuseum. Dette har ført til en livlig debatt, og spørsmål har vært reist ved om samlingen er god nok til å forsvare investeringen. Til nå har Tangen holdt kortene tett til brystet, og kun villet avsløre at tyngdepunktet ligger på norsk modernistisk kunst fra perioden 1930–1980.

Norsk protestkunst. De rundt nitti verkene som vises på Bomuldsfabriken utgjør rundt tre prosent av samlingen på vel tre tusen verk. Mye er grafikk og malerier av protestkunstnere fra 1970-tallet, primært Gras-gruppa med Per Kleiva, Victor Lind, Morten Krohg og Willibald Storn. Flere av de politiske plakatene er svært velkjente, som Per Kleivas propaganda mot Vietnamkrigen hvor helikoptrene har sommerfuglvinger, eller Kjartan Slettemarks store parodiserie med Nixon-portretter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse