10:14 - 08. juni 2018

Søken etter sannhet

En medrivende teatermonolog om Torgersen-saken, Liland-saken og Fritz Moen-saken.

Tittelen 0+0=4 viser til at summen av en rekke indisier kan peke mot skyld, dersom man er feil mann, på feil sted, til feil tid. Johannes Granseth johannes@jgranseth.com

I 2004 kom den unge skuespilleren Thomas Bye over Jens Bjørneboes teaterstykke Tilfellet Torgersen (1973). Møtet vekket en altoppslukende interesse for norske justismord og omstridte rettsprosesser, og Bye fordypet seg i Torgersen-saken, Liland-saken og Fritz Moen-saken.

I 2013 ble hans interesse til teatermonologen 0+0=4 med premiere i Tingretten i Førde, og den har siden spilt på flere norske scener og festivaler.

Innlevelse. Tittelen 0+0=4 viser til at summen av en rekke indisier kan peke mot skyld, dersom man er feil mann, på feil sted, til feil tid. Bye lever seg inn i personer, handlingsforløp, motiver og situasjoner på scenen og gjennomgår bevismateriale, vitneforklaringer og drapsteorier i detalj. Heldigvis kan Bye også leve seg inn i publikums opplevelse – og se seg selv og sin sannhetssøken utenfra.

Annonse