Annonse
10:03 - 09. juni 2018

Sandra Mujinga sender postkort fra fremtiden, skriver Emil Flatø.

Sandra Mujinga sender postkort fra fremtiden, skriver Emil Flatø.

Foto: UKS (Unge Kunstneres Samfund) -
Annonse

Du kan tilgis om du ikke umiddelbart forstår hva du ser når du vandrer inn i Sandra Mujingas seneste soloutstilling i Norge, på Unge Kunstneres Samfund (UKS) i Oslo. På veggene henger det paneler i plast, med vridde skikkelser trykket på, dekket av digitalt «søl». Ved inngangen henger det svære, grå kostymer i falskt lær – de kunne vært hettegensere for en enorm techno-dj fra Berlin, eller spøkelser etter en elefant. På gulvet er ligger det noe som ser ut som krypdyr med tentakler, eller sjøstjerner, eller blekkspruter, og av en eller annen grunn er de dekket av bilder som viser fragmenter av kropper. En arm, et ansikt med en hånd over. Og så er det dette svarte panelet som ruver over, i taket, bøyd som et møbiusbånd. Hva vil det oss?

Ved første øyekast ser den nye utstillingen til Mujinga ut til å markere et brudd i kunstnerskapet hennes. Selv om Mujinga er ung (f. 1989), er hun allerede godt i gang med en fascinerende utforskning av hvordan digitale virkemidler og alle de rare forbindelsene på internett gir nye muligheter for å forme en identitet som migrant, som menneske som hører til flere steder (Mujinga er vokst opp i Oslo og født i Kongo). Men de uformelige kostymene som er utstilt under det svarte panelet på UKS hører ikke riktig til i noe gjenkjennelig sted. Fremtiden kanskje?

Teknologi og innvandring høres kanskje ut som en overraskende kombinasjon: Hvordan kan det finnes kunstneriske muligheter for å ta i vanskelige spørsmål om, blant annet, rasisme i det kroppsløse, «nøytrale», teknologiske rommet? For Mujinga, og flere andre samtidskunstnere rundt omkring i verden, har det imidlertid vist seg som usedvanlig fruktbar grunn, mye rikere enn jeg kan formidle på noen skarve tegn.

Annonse