Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Ønsker skamløse fortellinger

Vi risikerer at metoo blir en tvangstrøye, skriver Guri Idsø Viken i siste nummer av Samtiden.

Annonse

– Jeg satt vel igjen med en magefølelse av at mange kvinner gjorde seg svakere enn de egentlig er. Jeg er ikke imot bevegelsen, men jeg syntes det var noe som manglet i den. Nå er tiden inne for å være kritisk. Metoo-bevegelsen fungerer bare om vi hele tiden tar den videre et sted.

– På Amazon er det i hvert fall klart hva vi skal lære av metoo, med bøker som Break the Silence og Love Yourself and Take Back Your Life. Jeg så at det til og med finnes en øy i Finland som blir presentert som et «safe space» for kvinner. Har fokuset nå gått over til å handle om hvordan kvinner skal hjelpe seg selv ut av en trakasserende verden?

– Det blir for kommersielt. Øystein Stene [dramatiker som også bidrar i Samtiden] kalte bevegelsen for populistisk, og det er jeg egentlig litt enig i. De som bidrar med slike løsninger har som utgangspunkt at kvinner er svake, og det klarer jeg bare ikke være enig i. Problemet med kampanjen er at den ble for altomfattende. Jeg sier ikke at overgrep og trakassering ikke er problematisk, men at hver enkelt situasjon og relasjon er forskjellig – og hver hendelse trenger ikke være ødeleggende for et helt liv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse