Annonse
14:02 - 26. juni 2018

Når skal Joachim Trier lage god film igjen, spør Gaute Brochmann.

Når skal Joachim Trier begynne å lage gode filmer igjen, spør Gaute Brochmann.

Da Joachim Trier siste film Thelma med Eili Harboe i hovedrollen hadde premiere, ble den tilnærmet unisont hyllet. Men er det fortjent? Foto: Motlys
Annonse

Joachim Trier er Norges utvilsomt beste regissør. Det betyr ikke at han alltid lager Norges beste filmer. Tvert imot kan man argumentere for at filmene bare blir dårligere og dårligere. Det er lett å mistenke at den statusen Trier har oppnådd, hindrer folk i å si ifra om dette. Og det er synd, ikke minst for Trier selv, som fortjener en type kritikk som bidrar til at han finner tilbake til det beste i seg selv.

Da hans seneste film Thelma denne uken ble nominert til 12 Amanda-priser, bekreftet det langt på vei den tilnærmet unisone hyllesten filmen i anmeldelser ble møtt med da den kom. At det er en teknisk godt gjennomført film, er det liten tvil om, men er den dermed god? Hva av interesse er det egentlig denne filmen forsøker å fortelle oss? Evner de overnaturlige elementene å bli noe mer enn nettopp sjangerklisjeer, sier de noe verdifullt, eller i det minste tankevekkende, om mennesker, tiden vi lever i eller annet som skiller gode filmer fra dårlige?

Jeg opplever ikke det. På spenningsplanet er Thelma ikke i nærheten av å være genuint skremmende og samtidig intelligent slik den nye generasjonen angloamerikanske skrekkfilmer – som Get Out, It Follows eller the Babadook (australsk). Den er heller ikke på langt nær så sterk, urovekkende og utfordrende innholdsmessig som navnebroren Lars von Triers naturmystiske filmer Antichrist eller Melancholia.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse