10:00 - 16. juni 2018

Møtet mellom Trump og Kim Jong-un er interaktivt politisk teater, skriver Aksel Kielland.

Møtet mellom Trump og Kim Jong-un er interaktivt politisk teater, skriver Aksel Kielland.

Kim Jong-un kommenterte til sin amerikanske kollega Donald Trump, at møtet for mange mennesker rundt om i verden ville fortone seg som en science fiction-film. Foto: Kevin Lim/THE STRAITS TIMES/Getty Images

Med sine intime «fireside chats» var Franklin D. Roosevelt den første amerikanske presidenten som virkelig behersket radioens henvendelsesform, mens den glamorøse og karismatiske John F. Kennedy var den første som maktet å utnytte tv-mediets gjennomslagskraft. Den patologiske twitreren Donald Trump er på sin side den første internettpresidenten, og med sin bisarre, post-satiriske fremtoning er det ofte lettere å se ham som et levende mem enn som et menneske av kjøtt og blod.

Internett var det første massemediet som ble introdusert som grunnleggende upålitelig: I motsetning til aviser, radio og tv hersket det aldri noen oppfatning om at informasjonen som ble presentert på nettet representerte noen form for autoritær sannhet. Verdensveven ble solgt inn som en demokratisk utopi under konstruksjon, og ansvaret for å sile ut det som var sant og relevant ble fra dag én overlatt til den individuelle bruker.

I dag er nettet langt mer regulert og standardisert enn på 90-tallet, men fortsatt er vi henvist til å filtrere bort større mengder støy her enn i noe annet medium. Sorteringsprosessen er automatisert til et punkt hvor vi knapt nok reflekterer over at vi daglig klikker vekk pop up-reklamer, scroller forbi innholdsmarkedsføring, venter ut reklamesnutter foran videoer, og markerer tvilsomme tilbud om sex og pengeoverføringer som søppelpost.

Annonse