00:00 - 29. juni 2018

Mønstrenes mester

Eventyret er aldri langt unna i Gerhard Munthes verden.

Tegning: I eventyrmotivet Trollebotten (1892) kidnappes en kvinne inn i Berget det blå av små og store troll i ulike skikkelser. Foto: Nasjonalmuseet

At ilden danser er et munnhell som får konkret uttrykk i en akvarell av Gerhard Munthe (1849–1929), der en rad rødkledde, stiliserte kvinner med flagrende hår virvler hånd i hånd foran en røykgrå bakgrunn. Mønstret ble malt på den praktfulle, hvitpussede peisen hjemme hos ekteparet Munthe. Skissene vises på Nasjonalgalleriets utstilling Eventyrlig design, om Munthes banebrytende interiører og kunsthåndverk.

Dette er den største presentasjonen av Munthes design siden 1917, med nærmere 250 arbeider. Kuratorer er Jan Kokkin, som lenge har forsket på Munthe, og Nasjonalmuseets nestor Widar Halén – som enn så lenge er avdelingsdirektør for design og kunsthåndverk, frem til direktør Karin Hindsbo fjerner museets avdelingsstruktur.

Mønsterhjem. På et svart/hvitt-fotografi i den velskrevne og rikt illustrerte boken som utgis samtidig, signert Kokkin, sitter ekteparet Munthe foran peisen. Sigrun har et drømmende, men også litt morskt uttrykk i ansiktet, mens ektemannen leser avisen, antagelig i en stol han selv har designet. Hele huset Leveld på Lysaker var fullt av tekstiler, møbler, tapeter, porselen og andre gjenstander han hadde formgitt. Noen av tekstilene var vevd av Sigrun, før hun av helsemessige årsaker måtte oppgi det tunge arbeidet.

Annonse