Annonse
11:33 - 29. juni 2018

Lillehammer leverer

En internasjonalisering av regi- og manusstudentene ved Den norske filmskolen har gitt ny giv for både skolen og kinofilmen, viser årets eksamensfilmer.

Annonse

Om man ikke utdannet seg til en sikker jobbfremtid tidligere, er utsiktene for å gjøre karriere av å lage kinofilm langt fra lysere i dag. Urokkelig nok er årets eksamensfilmer fra kull 10 ved Den norske filmskolen på Lillehammer klare. Mange av dem vil heldigvis være skinnende bidrag til avgangselevenes cv.

Nytt med årets årgang er den høye andelen utenlandske studenter (seks av femten fra manus- og regilinjen er ikke norske) samt en ny dokumentarregilinje. Film- og utdanningspolitisk er dette utvilsomt fremtidsrettet, all den tid norsk film sårt trenger internasjonale perspektiver, og den mindre kostnadskrevende dokumentaren ser ut til å klare seg bedre i en utvikling der kunstnerisk interessant film mister grepet om kinoene, og tvinges over til strømmetjenester.

Løten Lever. Felles for det første kullet på dokumentar er at de alle er kvinner, alle har bakgrunn utenfor Norge og at de alle trekkes mot mellommenneskelige og nære historier. Finske Teresia Fant har tatt turen til Løten for å møte ungdommens bygde-Norge anno 2018. Her har hun ikke funnet de helt store overraskelsene, men klarer like fullt få frem nyanser og paradokser som gjør filmen minneverdig. Hvis noen gang Helse- eller Utdanningsdirektoratet trenger en film som viser hvordan klasse, arv og sosialt miljø påvirker livsstil og fremtidsutsikter, vil de finne gull i Leve Løten!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse