Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Likte Island, mislikte fotball

Jorge Luis Borges: Hadde et nært forhold til sagaøya. Foto: Ulf Andersen/Getty Images
Annonse

Et VM virvler opp mange tvilsomme analyser av forholdet mellom fotball, historie og kultur, men gir oss samtidig tekster som borer dypere enn dag-til-dag-dekningen av sporten. Da Argentina møtte Island forrige lørdag, skrev den argentinske avisen La Nación om Jorge Luis Borges’ forhold til sagaøya. Argentinas største forfatter begynte å elske Island i 1910 da han som tiåring fikk heltediktene i Volsungesagaen i gave fra faren. Etter hvert ble både Eddadiktene og Islands riksskald Snorre Sturlason viktige for Borges, i krass kontrast til fotball. Da Argentina arrangerte VM i 1978, uttalte Borges, ifølge La Nación, at han oppsøkte steder hvor fotball ikke ble diskutert. Han skal også ha ytret det som kanskje er den slappeste og mest klisjéfulle kritikken fotballfans til stadighet hører: «Jeg skjønner ikke hvorfor alle spillerne løper etter samme ball. Det ville vært bedre å kjøpe en til hver og én.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse