Annonse
15:10 - 28. juni 2018

– Like norsk som Hamlet

Historieløst å si at en musikal ikke kan vinne Heddaprisen, sier Dramatikerforbundets leder.

Blant klassikerne: Leder for Dramatikerforbundet, Monica Boracco, sammenligner The Book of Mormon med klassikere som Evita, Hair og West Side Story – «som alle har kraftfulle politiske under- og overtoner». Foto: Fredrik Arff / Det Norske Teatret
Annonse

Det var Det Norske Teatrets oppsetning av The Book of Mormon som vant Heddaprisen i kategoriene «Årets forestilling» og «Beste scenetekst». Musikalkomedien har lenge vært en publikumsfavoritt på Broadway, og den norske oppsetningen møtte fulle hus og begeistrede anmeldere i høst. Men at musikalen skulle vinne for årets beste forestilling og scenetekst, vekket reaksjoner. 

Morgenbladets egen kommentator, Emil Flatø, skrev det var en fallitterklæring for norsk teater at en importert «kassasuksess» gikk av med prisen, og dramatiker Kristina Kjeldsberg spurte på Scenekunst.no om det samme ville ha skjedd i bokbransjen: «La oss si at vi skal kåre årets beste norske bok, og prisen går til oversetteren av for eksempel Ken Follett sin siste roman. Ville forlagsbransjen ha reagert da?» Dramatiker, skuespiller og regissør Lars Vik startet en debatt-tråd på Facebook hvor spørsmålet var klart: «Ble det virkelig ikke skrevet EN eneste original, norsk scenetekst i fjor som var verdt en nominasjon?»

Er det grunn til bekymring for norsk teater når prisen for årets beste forestilling går til en musikal som ligger tett opp til originalen?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse