00:00 - 01. juni 2018

Jon Fosse rullet i grå filt

Når teaterets spennende tolkningsrom blir et trangt bøttekott.

Tettstedets høststemning er på scenen underbygget i fifty shades of grey. Foto: David Zadig

Hvorfor jeg elsker teater? Fordi jeg skamløst kan studere levende mennesker, og jeg trenger ikke å se ut av bussvinduet når de oppdager meg. Andvake på Hordaland Teater hadde det derimot vært spennende å oppleve i fullstendig mørke. Fordi både hørselen og luktesansen får nok mat til at man føler seg sanselig mettet, på fortellerstemmer med patos, felespel og lukten av raspeballer.

Et ganske tomt rom. Andvake-trilogien, som Jon Fosse fikk Nordisk råds litteraturpris for i 2015, består av tre korte romaner: Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd. Gjennomgangsfigurene er Asle (Karl-Vidar Lende) og Alida (Anne Wiig), som en kald senhøst reiser til bygda Bjørgvin for å finne husly. Grunnet Alidas gravide mage blir paret avvist ved hver dør, akkurat som et visst annet par som endte opp med å føde i en stall. I Olavs draumar følger vi Asle gjennom en rekke urovekkende møter i en marerittaktig tilstand, og i Kveldsvævd er det datteren til Alida som prøver å forstå sin avdøde mor.

Skikkelsene er trøytte og svoltne, de har få setlar, men trøster seg med en seidel på Skjenkestova. Tettstedets høststemning – uhyggelig, forblåst og regntungt – er på scenen underbygget i Fifty Shades of Grey. Men der Grey er svak for lakk og lær, er filt forestillingens foretrukne stoff. Med unntak av noen filt-gråstein og et par pinnestoler, er rommet tomt.

Annonse