00:00 - 01. juni 2018

Jeg fortjener et operahus

«Rune Bratseth fikk Rosenborg, jeg skal ha Den Norske Opera!», ropte Vegard Vinge. Kanskje ikke helt uberettiget.

Han er bak deg! Skuespillerne fremstår som dukker i Ida Müllers håndmalte scenografi. Foto: Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

Kunstnerduoen Ida Müller og Vegard Vinge har satt sitt tydelige preg på det norske scenekunstlandskapet i godt over ti år nå, og det var forestillingen Vildanden under nettopp Festspillene i Bergen i 2009 som virkelig satte dem på det nasjonale scenekunstkartet – mye fordi premieren ble avbrutt av daværende festspillsjef Per Boye Hansen, omtrent åtte timer inn i forestillingen. «Vi har bare så vidt kommet gjennom prologen. Dette kommer til å vare en uke», husker jeg Vinge ropte da.

Varigheten er et av de mest fremtredende virkemidlene i Vinge og Müllers forestillinger, som gjerne varer i over tolv timer. I de tidlige produksjonene, som alle var radikale iscenesettelser av Ibsen-skuespill som Vildanden og Et dukkehjem, var tilskuerrollen mer kontrollert – og jeg husker at man på Gengangere (2007) risikerte å få Vegard Vinge etter seg om man forlot forestillingen utenom pausene. Etter hvert har derimot pausene forsvunnet nesten helt, og publikum glir inn og ut av scenerommet etter eget ønske.

Håndmalt scenografi. De tydeligste trekkene i Vinge/Müllers forestillinger er nok likevel Müllers håndmalte scenografi, bruken av masker og lydeffekter som gjør at utøverne på scenen fremstår som dukker. Og, ikke minst; regissør Vinge som kommenterer, kommanderer og selv spiller roller, gjennom hele forestillingen. Så også her.

Annonse