Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Ibsens uekte heksedatter

Lisa Lies Uår av Terje Vigen var et av fjorårets teaterhøydepunkter.

Tenk på hummeren: En overdimensjonert hummer er blant elementene på scenen i forestillingen «Uår» av Terje Vigen. Foto: Vigdis Haugtrø / Trøndelag Teater
Annonse

«Det e itj no anna å et enn kuk og sjøpølse», sier Lisa Lie innledningsvis i Uår av Terje Vigen. Ikke akkurat slik jeg husker Henrik Ibsens dikt, tenker du kanskje – med rette. Men det er slik det blir når nasjonalskaldens verselinjer kjøres gjennom den kunstneriske kverna til Lie.

Ibsens dikt handler kort fortalt om Terje Vigen som ror til Danmark for å skaffe mat til kone og barn for å redde dem fra hungersnøden, men som hindres på tilbakeveien slik at både kone og barn dør av sult.

Uår av Terje Vigen kan leses som en variasjon over denne historien. Perioden før Vigen ror ut er mest sentral, men Lie har holdt seg langt unna tåredryppende patos. Forestillingen minner mer om en drømmeversjon av Ibsens dikt, der karakterer som en sjøheks og en hummer inngår i fortellingen uten at det virker fremmed eller rart.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
«Kanskje befinner vi oss ute på et jorde, kanskje utenfor en nattklubb.»