Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Homokulturelt

Den florlette high school-komedien Love, Simon utforsker det amerikanske forstadssamfunnets maksimale toleransegrenser.

Ja til bilen i Atlanta: I Love, Simon er det tilsynelatende en uendelig mengde ledige parkeringsplasser, påpeker vår anmelder. Her har hovedpersonen Simon (Nick Robinson) inntatt en av dem. Foto: Ben Rothstein / Twentieth Century Fox FIlm Corp.
Annonse

Love, Simon avslutter med et bilde som er en klisjé, men også forteller mer enn hundre ord om amerikansk byplanlegging, rasepolitikk og liberale drømmer. Mens vennegjengen er samlet i en Subaru på vei ned en idyllisk forstadsgate, løftes kamera opp over de store, grønne trekronene. I horisonten dukker Atlantas bykjerne frem med skyskrapere i glass og kompakt bystruktur. Det er så nære, men like fullt uendelig langt unna. Her på den velstående nordøstsiden av Atlanta, kan forstadslykken finnes, komplett med enorme McMansions, en high school dominert av liberale kjerneverdier, svarte som ligner på Barack Obama (både i hudtone og ambisjoner) og en tilsynelatende uendelig mengde tilgjengelige parkeringsplasser.

Det er et sted der normalitet både er et frisinnet varsku om uheldig ensretting, men også et sømmelighetsideal som gjennomsyrer de bekvemme forstadsomgivelsene.

Tekkelig og dannet. Dette paradokset kan føre hvem som helst ut i spagaten, ikke minst tittelfiguren Simon (Nick Robinson). «Jeg er akkurat som deg. Helt normal», sier han til oss før han lar øynene megetsigende hvile på en velproporsjonert mannlig gartner i shorts utenfor soveromsvinduet og fortsetter: «Bortsett fra én stor hemmelighet.» Noe av det gøyale med Love, Simon er hvor langt filmskaperne er villige til å gå for å definere normalitet. Dette er noe så sjeldent som en småborgerlig homsefilm for ungdom: tekkelig, dannet og med et iøynefallende ønske om å lykkes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse