Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Han tegner demokratiet

Årets Pritzker-vinner Balkrishna Doshi tolker indiske tradisjoner i formspråket til vestlig modernisme, og jevner ut klasseforskjeller på veien. 

Arkitektens ansvar: I over et halvt århundre har Balkrishna Doshi gjort god design tilgjengelig for titusenvis av mennesker. Å tegne bygg uten kjennskap til sosiale forhold og landskapet rundt, er for Doshi helt utenkelig.
Annonse

«Den største utfordringen i dag er at vi forsømmer jorden, himmelen og naturen rundt oss. Vi vet ikke hvor mye mishandling vi påfører naturen ved å konsumere ressursene slik vi gjør. Det tror jeg er en av de største sakene vi må ta stilling til», sier Balkrishna Doshi.

Doshi – snart 91 år – er den første indiske arkitekten som mottar den prestisjetunge Pritzkerprisen, som ofte omtales som Nobelprisen i arkitektur. Morgenbladet møtte ham i Toronto da prisen ble delt ut i slutten av mai. I et overopphetet konferanserom – på alle vis så ulikt Doshis egne teorier om hva et rom skal være – så han tilbake på en praksis styrt av tanken om at sosiale og økonomiske forskjeller kan bekjempes med god, bærekraftig design.

– Hvis én person er veldig rik, én veldig fattig og én midt imellom, hvordan unngår du konflikt?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.