Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Han tegner demokratiet

Årets Pritzker-vinner Balkrishna Doshi tolker indiske tradisjoner i formspråket til vestlig modernisme, og jevner ut klasseforskjeller på veien. 

Arkitektens ansvar: I over et halvt århundre har Balkrishna Doshi gjort god design tilgjengelig for titusenvis av mennesker. Å tegne bygg uten kjennskap til sosiale forhold og landskapet rundt, er for Doshi helt utenkelig.
Annonse

«Den største utfordringen i dag er at vi forsømmer jorden, himmelen og naturen rundt oss. Vi vet ikke hvor mye mishandling vi påfører naturen ved å konsumere ressursene slik vi gjør. Det tror jeg er en av de største sakene vi må ta stilling til», sier Balkrishna Doshi.

Doshi – snart 91 år – er den første indiske arkitekten som mottar den prestisjetunge Pritzkerprisen, som ofte omtales som Nobelprisen i arkitektur. Morgenbladet møtte ham i Toronto da prisen ble delt ut i slutten av mai. I et overopphetet konferanserom – på alle vis så ulikt Doshis egne teorier om hva et rom skal være – så han tilbake på en praksis styrt av tanken om at sosiale og økonomiske forskjeller kan bekjempes med god, bærekraftig design.

– Hvis én person er veldig rik, én veldig fattig og én midt imellom, hvordan unngår du konflikt?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur