Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Gaver er ikke lett

Antropologer vet det. Filosofer vet det. Nå vet byer som får kunst i gave det også.

Foto: © Jeff Koons. Med tillatelse fra Noirmontartproduction
Annonse

Spillereglene er klare: Det gjør mer skade enn gagn å nekte å ta imot Nille-koppen fra en tante, selv om den uansett blir med i posen til neste Fretex-runde, enn bare å ta den imot. Det skal være topp stemning å både gi og få en gave. Men så enkelt er det ikke. Alle som har fått en i overkant dyr gave fra en svigers de aldri kom helt på godfot med, er klar over det.

En trøst kan kanskje være at det er like mye ambivalens knyttet til gaver i kulturlivet som rundt juletreet. For eksempel ville kunstsamler Haakon Mehren gi 20 bilder av maleren Aksel Waldemar Johannessen til Oslo kommune. Kunst på høyde med Edvard Munch, sa han til Dagbladet. Men styret var ikke helt enig, for i forrige uke takket de nei.

Ja, nei, kanskje. Ekstra komplisert blir det hvis vi snakker om en ti meter høy og 33 tonn tung tulipanskulptur. Den amerikanske samtidskunstneren Jeff Koons’ gave til Paris by har vært til hodebry helt siden den ble tilbudt i 2016. Bouquet of Tulips er skapt til minne om terrorangrepene året før, som et symbol på vennskap mellom det amerikanske og franske folk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse