Annonse
13:27 - 22. juni 2018

Gangsterrap er blitt gangsterreality, skriver Aksel Kielland.

Gangsterrap er blitt gangsterreality, skriver Aksel Kielland.

XXXTentacion, her på scenen i mai 2017, var en av de største rapperne i en ny generasjon underholdningsartister – frigjort fra tradisjonelle publiseringskanaler og i større grad definert av sin offentlige profil enn musikken.  Foto: Miami Herald/tns/abaca/NTB scanpix
Annonse

Mandag ble den amerikanske rapperen XXXTentacion skutt og drept utenfor en motorsykkelforretning i hjemstaten Florida. Nyheten spredte seg som ild i tørt gress på internett, og fant raskt veien til tradisjonelle medier, som så seg nødt til å påpeke at Jahseh Dwayne Onfroy faktisk hadde toppet både Billboard- og VG-lista. For selv om han solgte store mengder album og var et ikon blant unge mennesker som har vokst opp med sosiale medier som kondisjonert refleks, har kun et fåtall dem som denne uken leste om XXXTentacions død hørt musikken hans.

Selv hører jeg til den andelen av publikum som fulgte Onfroy via Youtube-videoer som skildret og drøftet hans turbulente liv. Jeg kjente godt til hans mishandling av sin gravide kjæreste, hans mange problemer med loven og hans underholdende feide med megastjernen Drake, men jeg hadde hørt forsvinnende lite av musikken hans. Og i et medie- og underholdningslandskap som beveger seg gradvis lenger i retning tverrmediale realityføljetonger, er dette på ingen måte unikt.

En som brukte dødsfallet som en anledning til å utføre litt sårt tiltrengt refleksjon i sosiale medier, var New York-rapperen Tekashi69, som de siste årene har tatt realityshow-aspektet ved rapperyrket til nye høyder. Tekashi – som spiller i Oslo neste uke – har i likhet med XXXTentacion hatt en rekke hits, men er enda mer kjent for sin ustanselige strøm av videoer, intervjuer og PR-stunt, hvor han aktivt kultiverer fiendskap med andre rappere og gjengmedlemmer, og utfordrer dem til å konfrontere ham.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse