Annonse
00:00 - 29. juni 2018

Fornyet pling plong

Julian Skars modernisme i verket Exhaust/Renew er slående anti-ironisk. Tittelen til tross.

Godt samarbeid: Pianist Ingrid Andsnes og komponist Julian Skar har funnet tonen, eller i hvert fall en måte å fornye det modernistiske formspråket på. Foto: Geir Dokken / Aurora
Annonse

Dagens unge komponister er utvilsomt opptatt av overgangene mellom ulike sjangre. I omslaget til en ny plate med musikk av Julian Skar (f. 1981), beskriver komposisjonsprofessor Asbjørn Schaathun «forholdet mellom ’populærkultur’ og ’høykultur’» som denne generasjonens «raison d’être». Skar har da også samarbeidet med artister som Susanna Wallumrød og Nils Bech. I tillegg har han skrevet teatermusikk, samt jobbet som både plateprodusent og arrangør.

Trøstesløs situasjon. Når Skars første plate med utelukkende egne verk snurrer i gang, er det imidlertid et annet, og muligens noe uventet uttrykk som møter lytteren. Syklusen «Exhaust/Renew I–IV» virker nemlig ikke bare påfallende modernistisk, nesten streng, med sitt gjennomført atonale tonespråk. 

Også utviklingen, eller kanskje snarere resirkuleringen, av materialet virker kjent fra modernismens storhetstid: Det dreier seg om mindre, om enn ikke alltid like håndgripelige motiviske celler, intervaller og figurasjoner, spredte pling og plong, som først presenteres for klaver solo («Exhaust/Renew I»), for siden å bli mangfoldiggjort, omvendt, multiplisert og speilet i et økende antall instrumenter som føyes til klaveret. Syklusens nr. II er for trio, III for septett, og IV for klaver og ensemble.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse