Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Et puslespill av porselen

Vi dekker bordet med servise, men også med identitet.

Isaac Grünewald, Det blå köket (1917) Foto: Sven Olof Larsén / Helsingborgsmuseer
Annonse

Når det finnes mennesker på et bilde, glir blikket helst mot dem, uansett hvilke omgivelser de befinner seg i. Men hva om vi tvinger blikket en annen vei, fremfor å hvile i det vante? Ved å studere reddikene på fatet, stabelen med servise på benken, eller den svulmende suppeterrinen på bordet, kan vi iblant få en annen adgang til levekår og historisk kontekst, samt farger og flater i komposisjonen.

Dette har vært Blaafarveværkets prosjekt de siste to årene, fra fjorårets utstilling Drømmen om en hage til årets, Hjemmets skatter. I år rettes oppmerksomheten mot bildekunst hvor porselen og annen keramikk er del av motivet, og gjerne forteller noe om eiernes liv og identitet. Iblant har det også vært mulig å spore opp gjenstanden, og stille den ut ved siden av bildet. Det er kunst fra 1700-tallet og frem til i dag, hovedsakelig lagd i Europa.

Intimitet. Intimiteten fra fjorårets hageutstilling finnes også i år, særlig i motiver der noen slår seg ned med en kopp kaffe eller te, spår i kaffegrut eller renser kantareller på et fat. I flere motiver finnes en egen ro, som minner oss på at en kopp og en skål ikke bare fyller en praktisk funksjon, men bidrar med hygge og skjønnhet til hverdagens pauser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse