00:00 - 15. juni 2018

En Mozart for metoo-tider

I en ny oppsetning av operaklassikeren Don Giovanni møter vi den berømte kvinnebedåreren som kynisk maktmann.

Et storverk: Tragedien gløder i undergrunnen i Richard Jones' oppsetning av Don Giovanni, mener vår anmelder. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera og Ballett

Jeg lo ikke høyt, men jeg humret mye og kjedet meg aldri under Operaens nye oppsetning av Don Giovanni, innlånt fra English National Opera. Forestillingen er annerledes enn de vante. Regien er kynisk og tøff, og scenebildet nedstrippet. Helten er ikke en folkelig «sjarmør» med store geberder og publikumsinvitt, han er utstudert hard og kald. Han får neppe salen på sin side, og ingenting kunne bekymre ham mindre enn akkurat dét. Han er en tidløs maktperson og han tar hva han vil ha. Det er ikke vakkert i ett og alt, men det er kanskje relevant i disse metoo-tider.

Den ensidige fremstillingen av kynisme har alarmert majoriteten av norske kritikere, som kaller oppsetningen «mekanisk» og «mislykket», men jeg mener at hardheten er flertydig og attpåtil elegant turnert. Latteren setter seg fast i halsen, men man ler likevel. Og Mozarts mangesidige verk fremstår i ny skikkelse, noe jeg knapt hadde trodd var mulig.

Annonse