11:38 - 02. juli 2018

– Det gjelder å få folk dømt

For første gang i spansk historie har en regjering har måttet gå av som følge av en korrupsjonssak. Teaterinstruktør og nettaktivist Simona Levi var med å starte den rettslige offensiven mot politikere og næringslivsledere under finanskrisen.

– Vi har veltet en regjering, det er jo ikke verst, sier italienskfødte Simona Levi. Hun er en av gründerne bak aktivistgruppen X-net og 15MpaRato. Foto: Luca Kleve-Ruud / Dagens Næringsliv

Fredag 1. juni trakk statsminister Mariano Rajoy seg etter at det ble flertall for mistillitsforslaget mot ham og regjeringspartiet Partido Popular (PP). Forslaget ble stilt etter at 29 medlemmer av partiet, deriblant partisekretæren, ble dømt til 351 år i fengsel til sammen for korrupsjon. Partiet PP ble også erklært som «en kriminell organisasjon» av Spanias høyeste straffedomstol. Det er første gang en korrupsjonssak har fått så store politiske konsekvenser i landet, og første gang en regjering har måttet gå av etter mistillitsforslag.

– Vi har veltet en regjering, det er jo ikke verst!

Simona Levi har spilt en sentral rolle i anti-korrupsjonskampen i Spania. Hun sto i bresjen for å få den såkalte Bankia-saken til retten under finanskrisen, der bankdirektør og tidligere finansminister i PP, Rodrigo Rato, ble dømt til fire og et halvt års fengsel for underslag og svindel.

Annonse