00:00 - 01. juni 2018

Boks i tredje potens

Motorpsycho og forfatter Lars Ramslie lager en samleboks – og gjenoppliver en litterær idé som aldri ble realisert.

– Jeg tror jeg satt i tre uker uten søvn og gravde meg stadig dypere ned i musikken, sier Lars Ramslie. Arkivfoto: Siv Dolmen

«Først likte jeg ikke Motorpsycho engang. Fraglemetall, kalte jeg det, og syntes egentlig bare de var jævlig gnålete», sier forfatter Lars Ramslie.

Albumet Demon Box ga Motorpsycho sitt gjennombrudd, hvor de gikk fra å være et «hvilket som helst annet» rockeband til virkelig å finne sin stemme. Eller, det er kanskje mer riktig å si sine stemmer. For 1993-albumet presenterte det store spennet av stilarter og musikalske innflytelser som musikerne skriver låter innenfor – og som må være en av de største grunnene til at de fortsatt fascinerer, 25 år senere. Folk-aktige refrenger med fløyte og akustisk gitar, grunge, punk, seige progriff, støypartikler, shredding-soloer ut av det blå, og et trommedriv som oppfyllet enhver headbangers drøm, er noen av elementene de tok inn i miksen – uten at det oppleves sprikende av den grunn.

– På Nova-festivalen i 1992 husker jeg at naboen ringte politiet under konserten deres. Bent Sæther svarte med å si at «vi kan faktisk ikke spille høyere». Akkurat den overskridelsen hadde jeg respekt for, men det var ikke før senere at jeg virkelig ble interessert i musikken deres, sier Ramslie – som senest var aktuell med romanen Liten Fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet i 2016, og som vant Tarjei Vesaas’ debutantpris for kortromanen Biopsi i 1997.

Annonse