Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Arvelig belastet

I den ujevne, men snedige skrekkfilmen Hereditary er det familiebåndene som kveler.

Topp stemning: Familien i grøsseren Hereditary på en gjennomsnittlig fredagskveld. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS
Annonse

Familien er gjerne et trygt sted i amerikansk film. Ja, selvsagt kan det være floker. En fraværende forelder, en annen som lider av rusavhengighet. Barna kan ha problemer på skolen, vansker med å finne venner, og streve med å opprettholde en konstruktiv dialog til opphavet. Men i bunn ligger alltid en naturtilstand av tillit og kjærlighet der, som et emosjonelt sikkerhetsnett, bare vi lærer oss å tilgi, lytte til, og åpne oss for hverandre.

Det er ikke helt slik i Hereditary, debutant Ari Asters seige og trykkende indieskrekkfilm, som er blitt et aldri så lite fenomen i USA de siste ukene, om ikke helt der oppe på nivå med sensasjonen Get Out fra i fjor.

Gåtefullt kort. I en mørkbeiset og svakt lyssatt villa, plassert så tett inn til Utahs skogkledde villmark at det ikke helt kvalifiserer til forstad lenger, bor familien Leigh. Riktignok er bestemoren nettopp død, men det kan ikke forklare all den underlige stemningen som nærmest siver ut av veggene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse