00:00 - 22. juni 2018

Alt ligger til rette for tidenes løft for norsk kunstformidling, skriver Gaute Brochmann.

Det skal ikke stå på plassen i det nye Nasjonalmuseet, skriver Gaute Brochmann.

Nok plass: Innsiden av det nye Nasjonalmuseet begynner å ta form.

Mye har vært sagt og skrevet om det nye Nasjonalmuseet etter at bygget begynte å ta form på Vestbanetomten. Med massive, lukkede fasader, gjennomgående utført i gråstein, kan huset leses lett sees som et solid, uinntagelig stykke norsk fjell, flyttet til hjertet av hovedstaden. En metafor som bare forsterkes når berget åpner seg, og man skrider inn i det som tegner til å bli det rene Dovregubbens hall, der sal på sal med de kosteligste skatter åpenbarer seg i en overdådig indre verden med dimensjoner som ser ut til å være bygget mer for jetter og bergtroll enn mennesker.

Ved inngangen av 2008 arbeidet sterke krefter, med kulturminister Trond Giske i spissen, for å lande en ny tomt for et nytt nasjonalmuseum. Det skjedde mens Equinor fremdeles het Statoil og oljeprisen nådde all time high. Konseptet «omstillingsprosess» hadde ennå ikke nådd norsk økonomi.

Når jeg nå blir vist rundt i det nesten ferdige resultatet av arbeidet som ble satt i gang for ti år siden, er det nesten umulig å ikke tenke på det økonomiske klimaet det nye Nasjonalmuseet vokste ut av. For den umiddelbare reaksjonen når man kommer på innsiden av det bygget, som har fått navnet Forum Artis, er at det er et uttrykk for et Norge på høyden av sin velstand: et grandiost monument over en nyrik nasjon og femten år med vedvarende, eskalerende økonomisk vekst.

Annonse