08:50 - 08. juni 2018

Sionisten som elsker arabisk kultur

Han har vært spesialsoldat og livvakt for Arnold Schwarzenegger. Bare soldaterfaringen var viktig da han laget tv-serien Fauda, om arbeidet til en israelsk spesialenhet på Vestbredden. 

Som i et speil: Da Lior Raz var spesialsoldat, ble kjæresten hans drept i et terrorangrep. Hendelsen har en parallell i tv-serien Fauda, som Raz har skrevet og har hovedrollen i. Sesong to av den globale suksessen ble nettopp sluppet.

Hamas’ reaksjon da første episode av Fauda ble sluppet, er berømt. Den palestinske organisasjonen, som mange betegner som en terroristgruppe, fordømte serien som sionistpropaganda – men klarte samtidig ikke å dy seg. De la ut en strømmelink til serien også, slik at deres følgere kunne ha enkel tilgang til Fauda.

– Jeg måtte le da jeg hørte det, sier Lior Raz.

Fauda er Raz’ idé og prosjekt. Han er manusforfatter, hovedrolleinnehaver og produsent for serien, med ulike samarbeidspartnere på manus- og produsentsiden.

Annonse