00:00 - 18. mai 2018

Quo vadis, Rae Sremmurd?

Rae Sremmurds nye trippelalbum blir tidvis for mye, tidvis for lite for lytteren. Men kanskje det egentlig er helt greit?

Swae Lee og Slim Jxmmi. Brødre og hitlistevennlige rappere for en ny generasjon rapentusiaster. Foto: Interscope / Universal

Som forstenet sto de, ekteparet Clinton, Huma Abedin og selveste Jon Bon Jovi, mens lyden av Rae Sremmurds «Black Beatles» strømmet fra usynlige høyttalere rundt dem. Det var åttende november 2016, valget sto for døren, og i det som må ha vært et forsøk på å nå yngre velgere, hadde den demokratiske presidentkandidaten bestemt seg for å ta den såkalte «mannekengutfordringen», som da herjet sosiale medier. Man trengte bare å stoppe tiden, til tonene av Mike Will Made It sin melankolske stadionrapbeat.

I lys av det som skjedde senere, kunne man kanskje ønske at tiden faktisk stoppet der. Der vi aldri fikk vite hvem som vant valget, men heller kunne stå bom stille og høre på «Black Beatles» til evig tid. Snart var Clinton ute av dansen, men Rae Sremmurd, brødreparet fra Tupelo, fortsatte til topps. I hele åtte uker skulle den trone øverst på Billboards Hot 100. 

Og om den nye presidenten skulle anstrenge seg til det ytterste for å legge alt forgjengeren hans hadde fått til i grus, er det verdt å merke seg at Rae Sremmurd og «Black Beatles» langt på vei var den musikalske arven etter Obama-æraen; rapmusikken hadde plyndret til seg rockens hevdvunnede frihetssymboler. Lillebror Swae Lee hadde på seg «John Lennon lenses» og var en «young bull living like an old geezer», mens storebroren Slim Jxmmi parafraserte «Day Tripper» og insisterte på at han var i slekt med selveste Macca. Begge poserte de med gitarer de neppe kunne spille på i videoen. Musikalsk var det fortsatt optimistisk Atlanta-trap i den reneste 2016-tapning.

Annonse