Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Oslotonen

Rapperen som en gang het Opaque slår om til oslomål. Byen er ikke til å kjenne igjen.

Fikser biffen: Mae pynter bordet i toromsen etter beste evne.
Annonse

På fotballkamp i forrige uke ble jeg sittende og se på et banner på den ene kortsiden. «Brigade Rolf Søder,» sto det, over et bilde av et velkjent skuespillerfjes fra en og annen reprise i svart/hvitt på statskanalen. Et furete ansikt, et utdødd eksemplar av rasen Oslo-borger. Slike som en gang regjerte byens gater med stolthet, bølge i sveisen, Teddy i munnviken og et lurt smil i øyekroken. Proletar adel, for å si det med tittelen på den nye skiva til rapperen Mae.

I disse dager må man på nesten ta turen til arenaen med det absurde navnet «Intility» for å oppleve en anelse Oslo-stolthet. Byen vokser i historiske proporsjoner, og flyttelass med ambisiøse distriktsmennesker strømmer gjennom bomringene. Som innfødt gir det til tider følelsen av å ha lånt bort leilighetsnøklene til en fjern fetter, som overrasker med å pusse opp hele kåken og flytte inn for godt. Som forsyner seg rikelig av kjøleskapet, men nekter å ta ned det oransje Ålesund-skjerfet han henger over flatskjermen. Og som gladelig installerer tre sikkerhetslåser for at andre, fremmede fettere ikke skal få følge etter.

Tulla! Ni av ti venner jeg har fått etter skolen, er innflyttere. De er gode som gull, men innimellom tar jeg meg i å savne en egen Oslo-tone, en humor eller dialekt i musikken man kan kjenne seg helt og holdent igjen i. Slik trøndere gjør det i DDE eller siddiser i Morten Abels Mods.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse