Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Nesten-sannheter og løgner

Netflix-serien O Mecanismo tar utgangspunkt i den brasilianske korrupsjonssaken Operasjon Bilvask. Venstresiden i landet mener serien manipulerer sannheten.

Brasils president og eks-president i samtale, i Netflix-serien O Mecanismo. Karakterene er basert på eks-presidentene Lula og Dilma Rousseff, men fremstillingen av dem har fått massiv kritikk i hjemlandet. Foto: Karima Shehata/Netflix
Annonse

«Programmet er løst basert på virkelige hendelser.» Denne setningen åpner hver episode av Netflix’ brasilianske serie O Mecanismo – som på norske Netflix har fått tittelen The Mechanism. Serien er regissert av José Padilha, tidligere kjent for serien Narcos og Tropa de Elite-filmene, som følger politistyrker i arbeidet i Rio de Janeiros favelaer.

Som i Tropa de Elite følger O Mecanismo politiets arbeid. Denne gangen er fortellingen basert på den store korrupsjonssaken Operasjon Bilvask, Lava Jato på originalspråket.

Falske nyheter. Episode én starter med en etterforskning av hvitvasking og svindel. Snart viser det seg at kriminaliteten har forgreninger til regjeringskontorene. Der sitter et parti som i 2013 startet sin tredje periode, som hevdet å «representere noe nytt», sier fortellerstemmen sarkastisk. Presidenten og ekspresidenten dukker opp, og det er helt tydelig at de er basert på Arbeiderpartiets (PT) Lula og Dilma Rousseff. Begge fremstår som hyklere fra første sekund.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.