00:00 - 18. mai 2018

Mange ser ut til å ha glemt befolkningsgruppen som kommer klart dårligst ut i Heimebane, skriver Marius Lien.

Mange ser ut til å ha glemt befolkningsgruppen som kommer klart dårligst ut i Heimebane, skriver Marius Lien.

Finn ett fellestrekk: De røde reiser seg, og Heimebane følger ikke med i timen. Her er det samling på Redhead Days festival i Nederland. Foto: Bart Rouwenhorst

Den nylig avsluttede tv-serien Heimebane, som sopte inn tre (pluss to) priser under Gullruten, har fått mye og velfortjent skryt for likestillingsbudskapet. Ane Dahl Torp spiller den kvinnelige fotballtreneren Helena, som leder nyopprykkede Varg gjennom første sesong i Eliteserien. I jubelrusen ser mange ut til å ha glemt befolkningsgruppen som kommer klart dårligst ut i serien: De rødhårede. Her ligger ikke Heimebane i forkant, tvert imot. Serien fremstår heller som et gufs fra en fjern fortid, helt ute av takt med tidsånden i 2018.

Serien har to rødhårede karakterer. Helenas nabo Nils og midtbanespilleren Eivind Brattskjær. Førstnevnte går i klasse med Helenas datter Camilla, og er håpløst forelsket i henne. Den bebrillede tusseladden lever sitt liv gjennom andre. Han drømmer om en kokkekarriere for Camilla og en fotballkarriere for barndomsvennen Adrian. Selv spiller han stort sett data, noe som preger både språket og hans tilnærming til omverdenen. Han er artig, men en klassisk nerd og ukul til beinet.

Eivind Brattskjær fremstår i starten som en av seriens store helter. Han støtter Helena i hennes kamp mot gubbeveldet i garderoben og klubbstyret, og er dessuten en briljant spiller som fansen elsker. Men Varg står i fare for å rykke ned. Det eneste som kan redde dem, er den internasjonale stjernen Mario. Skal Varg ha råd til å kjøpe ham, må en annen spiller selges. Brattskjær river seg i sitt røde hår, og tårene triller i garderoben idet Helena forteller at han må bort. Det eneste Brattskjær ønsker, er å spille på Varg, det er jo der og bare der hjertet ligger! Men ryggraden svikter, Eivind gir etter og godtar raskt å bli ofret. Han går til Ålesund. Selve erkefienden.

Annonse