Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Innbilte plager

Eivind Buene er ingen melankoliker. Han ser seg tilbake, men musikken vil fremover.

Annonse

I omslaget til en ny plate med fiolinkonserter av Rolf Wallin og Eivind Buene, bemerker sistnevnte at «å skrive en fiolinkonsert er ikke som å stå overfor et tomt lerret. Det er så mange stemmer og verk som allerede er der, og jeg kan ikke bare overføre min fantasi til formen.»

Hvorfor ikke? Følelsen av svimmelhet i møte med den mektige tradisjonen kan være krevende for en skapende kunstner, og det er hevet over tvil at man ikke skriver i et vakuum. Eller som den store modernisten Pierre Boulez formanende formulerte det: «Glemmer du historien, kan du være viss på at historien vil glemme deg.»

Men hva vil det si å huske historien, og hvordan vil hangen til tilbakeblikk påvirke behovet for å skape nytt? Det klassiske musikkfeltet har siden midten av forrige århundre vært dypt preget av en bevissthet om fortiden, tydeligst i hvordan eldre musikk er blitt fortolket og fremført. Men den historistiske mentaliteten har også slått ut i samtidsmusikken, her gjerne i form av en særegen, ekspressiv melankoli. Med en slags halvt ironisk, halvt sentimental mine har man forsøkt å slå kreativ mynt på en (innbilt?) følelse av å stå ved historiens sluttpunkt. Har man ikke mer å si, fremstår i det minste nettopp denne fornemmelsen som muligheten for et siste skrik, fasjonabelt uspektakulært.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse