00:00 - 18. mai 2018

Ingenting att skämmas för

Å se Bergman er en setning med dobbel bunn: Jeg ser filmene, og jeg ser regissøren i filmene, skriver Johan Harstad. 

Bergman diskuterer sjakk med Døden, i Bengt Ekerots skikkelse, på settet til Det syvende seglet. Foto: AB Svensk Filmindustri

Ingmar. En stund vurderte vi å gi vår kommende sønn det navnet. Men det gikk jo ikke, vekten ble for tung. Ikke av manglende tiltro til barnets evner, men navnet i seg selv, lyden av det, bagasjen det sleper med seg. Vekten av Ingmar Bergman. I motsetning til, si, Kurosawa eller Tarkovskij, har Bergmans person, hans persona, alltid stått foran filmene hans. Visst har jeg også vært interessert i Tarkovskijs liv og kvaler med Mosfilm eller i tilblivelseshistorien til Stalker, for å nevne noe, men ingenting av det har i særlig grad påvirket måten jeg ser filmene på. Med Bergman kjennes et slikt skille like umulig som unaturlig. 

Å se Bergman er derfor en setning med dobbel bunn: Jeg ser filmene, og jeg ser regissøren i filmene. Den første gangen må ha vært tidlig på nittitallet, jeg så Det sjunde inseglet i kjellerstuen, antagelig fordi den gikk på tv og fordi jeg var interessert i film og kanskje enda mer fordi jeg var tenåring og dermed i vill opposisjon til absolutt alt, inkludert de mange som på den tiden hadde omgjort navnet Ingmar Bergman til innbegrepet på traurighet, tristesse og eksistensiell grubling. Jeg bestemte meg på forhånd for å like den. Samtidig som jeg fant lange strekk av den forferdelig langdryg og spillmessig karikert, fylt av nå-sier-jeg-min-replikk-og-så-venter-jeg-på-din-replikk-og-så-sier-jeg-en-replikk-til-og-så-venter-jeg-på-deg-og-så-sier-du-noe-mer-og-så-tenker-vi-på-hvor-vanskelig-alt-sammen-er. Unødvendig traurig. 

Til mitt forsvar: Jeg var fjorten år og hadde ennå ikke lært meg å se film med noe annet enn det grunninnstilte actionblikket. Scenen hvor von Sydows ridder diskuterer sjakk med Døden fremsto dypt inspirerende, men jeg var for ung til å overskue konsekvensen av den. Siden har døden blitt virkelig.

Annonse