Annonse
00:00 - 11. mai 2018

I mammons eie

Nordmenns selveierbaserte velstand får en fransk parallell i Huset ved sjøen.

Samtidsfamilie: Nåtidens akutte spørsmål gjør arveoppgjøret enda vanskeligere enn ellers. Foto: Storytelling Media
Annonse

Å, hvor jeg lengter etter en norsk film som belyser noen av de mest paradoksale og absurde sidene ved samtiden! Et godt sted å begynne ville være effektene av 25 års boligprisvekst. Hva gjør det med oss, når en Mercedes E-klasse koster en tidel av mange familiers bolig, eller en nybygd hytte på fjellet er innenfor økonomisk rekkevidde ved hjelp av en rask refinansiering av boliglånet? Hvordan påvirker det menneskesynet, forventningene og perspektivene våre? Og hva skjer med dem som sitter igjen på den andre siden? Som bor i områder med lav prisvekst, eller ikke eier egen bolig?

Heldigvis finnes flere internasjonale filmskapere som baler med vår tids store formuesskaper, blant andre Axel Petersén (Avalon og Toppen av ingenting) og Olivier Assayas (Summer Hours). Og ikke minst Robert Guédiguian, som i Snøen på Kilimanjaro blant annet behandlet konsekvensene av gentrifiseringen av Marseille. Hans nye, Huset ved sjøen, tar for seg tre søsken som etter farens hjerneslag møtes i familiens hus med panoramautsikt over Middelhavet, noen mil vest for Marseille.

«Hva er det som er så annerledes? Før var det levende her», sier Angèle (Ariane Ascaride) mens hun skuer ut over den pittoreske fiskerlandsbyen hun ikke har besøkt på 20 år. «Penger. Det er det som har skjedd», svarer den fastboende naboen. Boligene er solgt som feriehus til rike sommergjester. Nå om vinteren er det ingen igjen i bygningene som klamrer seg til klippene ned mot havet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse