11:28 - 30. mai 2018

Hvorfor er det åpningsscenen i Høstsonaten jeg husker best, spør Hanne Ørstavik.

Hvorfor er det åpningsscenen i Høstsonaten jeg husker best, spør Hanne Ørstavik.

Viktor og Eva: Fra Ingmar Bergmans Høstsonaten (1978). Foto: Arne Carlsson © AB Svensk Filmindustri

Det jeg husker best fra Høstsonaten (1978), er åpningsscenen, som også, blir jeg klar over når jeg ser filmen igjen, er lik filmens sluttscene, filmen er en fortelling inni det bildet som den første og siste scenen utgjør.

Bildet er dette: Viktor, mannen i filmen, står i en hall, og ser gjennom en stue inn til en annen stue i det vi etter hvert skjønner er presteboligen, der inne i den innerste stuen sitter kona hans, Eva, og skriver med penn på et papir. Viktor snakker til oss, han ser inn i kamera og forteller, om sin kone, og seg, at han iblant står sånn og ser på henne når hun ikke vet om det. Og så forteller han hvordan de møttes, på et seminar, og at han hadde tatt henne med til prestegården, og at han fridde der, i bilen, de hadde knapt møttes, og at hun svarte ikke, men da de kom dit, inn i huset, inn i rommene, så hadde hun sagt: Det er bra. Her kan jeg være.

Så rulles hele filmen ut, og så, når filmen slutter, er vi tilbake der den begynte, Viktor står i gangen og ser henne, som så reiser seg og kommer mot ham med det arket hun har skrevet på, det er et brev, som hun skriver til moren sin, først for å invitere moren til prestegården, hvor hun ikke har vært på syv år. Og så etterpå, til slutt, skriver hun til moren igjen, samme sted, samme positur, det er etter besøket, som slutter med at moren drar sin vei, i raseri. Og nå skriver Eva til moren for å be henne om unnskyldning, for å forsøke å nå frem til henne. Igjen. Alt har skjedd. Ingenting har skjedd. Det slutter ikke.

Annonse