Annonse
09:38 - 02. juni 2018

Hva skal til for å kansellere USAs mest populære tv-program, spør Aksel Kielland.

Hva skal til for å kansellere USAs mest populære tv-program, spør Aksel Kielland.

Roseanne Barr, her i 2015 – like før suksesscomebacket og påfølgende fallitt. Foto: Cindy Ord/Getty Images
Annonse

Da tv-serien Roseanne hadde premiere i 1988, brakte den med seg et nivå av realisme som var sjelden kost i amerikanske situasjonskomedier. Sagaen om arbeiderklassefamilien Conner ble riktignok jevnlig avbrutt av publikumslatter, men i et tv-landskap som under Ronald Reagans presidentskap hadde dreiet i retning av et polert og virkelighetsfjernt glansbilde av USA, skapte serien oppsikt med sitt fokus på vanlige amerikanere med uglamorøse jobber og gjenkjennelige økonomiske bekymringer.

I Roseanne Barr og John Goodman hadde serien to hovedrolleinnehavere som sto i markant kontrast til Reagan-æraens skjønnhetsidealer, og Conner-familiens rotete, oppussingsklare hus forsterket følelsen av at serien befattet seg med ekte mennesker. Roseanne var en umiddelbar suksess, og i sin andre sesong var serien det mest sette programmet på amerikansk fjernsyn. De høye seertallene holdt seg stabile gjennom de første seks sesongene, men i 1995 begynte serien å miste seere. Og da siste episode ble sendt i 1997, ble det oppfattet som et naturlig punktum for en serie som ikke lenger fremsto som like original eller relevant.

I det 21. århundre finnes det imidlertid ikke noe slikt som et avsluttet verk. Og i likhet med gamle publikumsmagneter som Full House (på norsk Under samme tak), X-Files og Twin Peaks ble serien i fjor vekket til live for en ny sesong. I motsetning til de nevnte seriene ble Roseanne nok en gang en massiv seersuksess, og for første gang på 24 år hadde kanalen ABC det mest populære programmet på amerikansk tv.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse