02:55 - 17. mai 2018

Glamour er ingen hindring for kvinnekamp, skriver Oda Bhar.

Glamour er ingen hindring for kvinnekamp, skriver Oda Bhar.

NEW YORK, NY - APRIL 24: Jane Rosenthal during Storytellers: Alec Baldwin & Spike Lee - 2018 Tribeca Film Festival at Spring Studios on April 24, 2018 in New York City.  Foto: Theo Wargo / Getty Images Theo Wargo/Getty Images for Tribeca Film Festival

Å være på kvinnekonferanse i New York kan bety at verdensstjerner som Julianne Moore, Sienna Miller og Ashley Judd står på scenen, og at det hele avsluttes med et englekledd kor som synger en protestgospel: «I woke up this morning with my mind … stayed on freedom! Hallelu – hallelujah.»

I en uke hvor den mannsdominerte Cannes-festivalen fyller mediene, er det merkelig å være nylig hjemkommet fra Tribeca-festivalen. At det var Hollywood-stjerner som førte an i lørdagens protest på den røde løperen i Cannes, der 82 profilerte filmkvinner stilte opp, er ikke overraskende når man ser hvilken kraft som ligger i bevegelsen i USA, hvor metoo for et halvår siden begynte med anklagene mot filmmogul Harvey Weinstein. 82 er antallet kvinnelige regissører som har fått gå på løperen siden festivalen startet i 1942. Til sammenligning har rundt 1800 mannlige regissører vist film i Cannes.

Tribeca har på sin side gjort radikale grep for å bedre kjønnsbalansen. Foregangskvinne er festivaldirektør Jane Rosenthal, som grunnla filmfestivalen i 2002 sammen med Robert De Niro.

Annonse