Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Gjengrodde sider

 En bra bygning på byens beste tomt kan ikke skjule at «dikternes by» Grimstad egentlig ikke ønsket seg noe nytt bibliotek.

Gågate med bøker: Den overordnede romopplevelsen i Grimstad bibliotek minner mest om en litt krympet avgangshall på en flyplass. Foto: Sindre Ellingsen / Helen & Hard arkitekter
Annonse

Jo da, jeg vet at biblioteker i 2018 skal handle om mye annet enn litteratur. At de er arenaer for integrering. Et varmt, offentlig rom der du ikke behøver å kjøpe noe. En mulighet for digital læring for dem uten tilgang til en privat datamaskin. Men til syvende og sist er det fortsatt et hus fullt av bøker det er snakk om (eller fullt og fullt, men det skal vi komme tilbake til), og rent arkitektonisk er det interessant å se på hvordan det nye biblioteket i Grimstad forholder seg til denne oppgaven.

Men før vi begynner på arkitekturen, er det to andre forhold som må nevnes, nemlig tomten og budsjettet. Og for å ta det hyggelige først, ligger biblioteket på det absolutt best tenkelige stedet Grimstad kommune har å by på. En nylig nedlagt rutebilstasjon har i alle år vært en effektiv barriere mellom trehusene i det historiske sentrum på den ene siden og havneområdet og det ganske beskjedne kjøpesenteret Odden, på den andre. Nå skal bilene byttes ut med bypark – og altså et bibliotek.

På rett sted. Isolert sett er dette forbilledlig byutvikling. Grimstad har allerede kastet bort muligheten til å styrke sentrum, ved å anlegge et digert universitet og en ny idrettshall på jorder helt i randsonen av bebyggelsen. Biblioteket havner derimot midt i smørøyet, noe arkitektene i Helen & Hard har visst å utnytte. Huset er smart orientert langs en akse fra gågaten mot kjøpesenteret, med en hovedinngang i hver ende og raust med vinduer på strategiske steder, slik at man beholder kontakt med sjøen og omgivelsene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.