Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Et eget produksjonsselskap

Kvinnedrevne filmselskaper skal redde verden fra mannsdominerte filmfortellinger. Men som fersk aktør i norsk filmbransje, stopper det ofte med visjonen. 

I sjefsstolen: Etter at hun var ferdig på filmskolen, etablerte Nina Barbosa eget produksjonsselskap. Barbosa mener de små og nye selskapene kan bidra til et mer likestilt og mangfoldig filmlandskap. 
Annonse

Kvinnelige skuespillere i Hollywood har lenge gjort det: sett seg lei på en bransje der de beste rollene og den høyeste lønnen går til deres mannlige medspillere, og etablert egne produksjonsselskaper. 

I 2012 grunnla skuespiller Reese Witherspoon selskapet Pacific Standard, med visjon om å bidra til «dynamiske kvinner på film». Siden har hun produsert filmene Wild og Gone Girl, og både spilte i og produserte HBO-suksessen Big Little Lies. I Australia gikk skuespiller Rose Byrne sammen med fire andre kvinner og dannet «The Dollhouse Collective» i 2015. Selskapet prioriterer «kvinnedrevne fortellinger».

Innen 2020 skal norsk film ha en kjønnsbalanse på 50/50, fastslår Norsk filminstitutt. For å nå målet praktiseres det moderat kvotering i nøkkelposisjonene regissør, manusforfatter og produsent. Ideen er det hold i: både studier og erfaringer viser at kvinner i disse posisjonene fører til flere kvinner i de andre fagfunksjonene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.