Annonse
09:32 - 02. mai 2018

Det er noe mørkt over ren ekstase, skriver Emil Flatø.

Det er noe mørkt over ren ekstase, skriver Emil Flatø.

Inn-i-seg-selv-opplevelse: På video fremstår Aviciis konserter litt som musikalsk narkotika. Bildet viser fansen som samlet seg for å hylle artisten på Segels torg i Stockholm 21. april. Foto: Per Olaf Sännås / NTB Scanpix
Annonse

Det er ikke alltid videokunst med nyere, franske filosofer på lydsporet treffer meg, lurer seg inn i tankene mine, og biter seg fast til jeg finner ut av hva jeg skal med det.

Men Anna de Vries’ Critical Mass: Pure Immanence …!

Filmen viser opptak fra et enormt klubbmusikkstevne, hvor dj-en nærmest er usynlig bak et påkostet lys- og sceneshow. De Vries har lagt på et elektronisk lydspor med filmtrailer-nivåer av dramatikk, og en robotisk stemme messer ut læresetningene til den franske filosofen Gilles Deleuze om at overskridelse ikke finnes, «utenfor» ikke finnes, «hinsides» ikke finnes – alt er immanent, det vil si iboende, og dermed finnes det kanskje ikke noe mer utopisk enn å komme sammen i et mastodontisk klubbarrangement og gi seg hen når en svær hodeskalle trer frem fra lysriggen og speider med sine enorme lyskasterøyne utover den endeløse folkemengden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse