Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Den store mannedauden

Menn er et forsvarsløst bytte som damer leker seg med i den danske, antiromantiske komedien En fryktelig kvinne.

Parhelvete: Rasmus’  ferske samboer Marie krever ikke bare hans umiddelbare oppmerksomhet, men også en paradoksal blanding av underdanighet og maskulinitet. Foto: Cinemateket
Annonse

Det fantes en tid da vi menn ikke bare styrte planeten og regjeringen, men også de strukturelle forutsetningene for hjemmet, og ja, til og med flørten. Vi kan skimte denne tiden i all vestlig historieskriving, våre besteforeldres fortellinger, reklamekampanjer frem til cirka 2000, og middelaldrende menns twitteroppdateringer før metoo. En svigerslektning yndet å si – i full oppriktighet – at «menn skal ha det godt».

Selvsagt gjorde dette tilværelsen vår enklere. Vi hadde lettere tilgang til gode jobber, vi hadde få brysomme konkurrenter i klasserommet, og det fantes alltids en desperat kvinne i begynnelsen av 20-årene som var villig til å inngå et titalls kompromisser for å unngå status som peppermø.

Slik er det ikke lenger. Vi menn taper på stadig flere områder: politisk, økonomisk, relasjonelt, i jobb og på skolen. Det er med andre ord hardt å være mann. Ikke minst hvis vi får det for oss at vi trenger en kvinne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse